Toen & Nu

In het kader van de opdrachtenmodule ‘concept’, maakte ik een reeks beelden van Gent, gebaseerd op het werk van Edmond Sacré. Sacré was een landschaps- en architectuurfotograaf die, zoals Eugène Atget dat deed in Parijs, het zeer snel veranderende uitzicht van zijn thuisstad in beeld bracht. Over zijn werk loopt nog tot april 2012 een tentoonstelling in het STAM.

Belfort

 

 

Het Belfort kreeg pas rond 1910 zijn huidige spits, naar een oorspronkelijk middeleeuws ontwerp. Begin 20e eeuw werd daarom de vorige, gietijzeren spits afgebroken. Vandaag verandert de omgeving rondom het Belfort heel erg hard: het bouwblok aan de voet ervan werd laten nog afgebroken, en om de oude ruimtelijke indeling terug tot leven te brengen, wordt nu een houten hal opgetrokken. Het oorspronkelijke beeld van Sacré werd gebruikt voor de affiche van de tentoonstelling.

 

Sint-Michielshelling

 

 

De Sint-Michielshelling is een creatie van Sacré’s tijdperk. Toen de helling pas af was, had het Belfort nog z’n oude spits, en was de Sint-Niklaaskerk nog helemaal geblakerd.

Klein Turkije

 

 

In Klein Turkije stonden ooit huizen tegen de Sint-Niklaaskerk aangebouwd. Nu ligt de straat open voor het KoBra-project.

Gravensteen

 

 

Het Gravensteen kreeg ook pas in Sacré’s tijd zijn huidige uitzicht. Sindsdien is er amper nog iets veranderd aan dit stukje stadslandschap.

Duivelsteen

 

 

De omgeving van het Duivelsteen is rond de vorige eeuwwisseling onherkenbaar veranderd. Toen Sacré in 1881 een opname maakte van het Duivesteen, lag de Schelde er nog in openlucht. Vandaag is het water overwelf, en ligt er het François Laurentplein. De Limburgstraat, in die periode aangelegd als boulevard tussen Zuidstation en Kuip, bestond nog helemaal niet: er was gewoon een blinde muur. Ook het Duivelsteen zelf is in die tijd stevig aangepast aan de romantische visie van de 19e eeuw: de enige referenties die ik had voor het maken van de 21e-eeuwse foto, was de rij spitse vensters  en een gebouw verderop aan de Bisdomkaai.

 

Geef een reactie